Az ír szetterről hivatalosan egy jól megfogalmazott írásból és a saját tapasztalataimból:

Egy kis történelem és hivatalos leírás (Balaskó Norbert Kutya Szövetség írásából):

A fajta ialakulását nagy valószínűség szerint ír vizispániel, springer spániel, valamint pointerek tudatos keresztezésének tulajdonítják. Ennek nyomai jól tetten érhetők, elég, ha a spániel lendületére és a pointer attraktív vadmegállására gondolunk, az ír szetter, mintha elegánsan ötvözné ezen tulajdonságokat. Első elismert tenyésztője de Freyne 1793-tól foglalkozott a fajta tenyésztésével. A kutatások és különféle dokumentumok alapján úgy fest, hogy az ír szettert kezdetben vörös-fehér színben tenyésztették. Ekkoriban kizárólag vadászkutyaként használták, a nimródok pedig kedvelték ezt a jól látható színt, azonban a XIX. század végére már csak az egyszínű vöröset engedélyezték, legfeljebb kicsiny mellfolttal megtűzve.
Az igazat megvallva az ír szetterek az idők folyamán egyszerűen kikerültek a vadászok látóköréből és kikoptak a vadászok mellől, melyhez hozzájárultak a fajtához társított – sok esetben fél információkból táplálkozó – előítéletek is. Hazai vadászberkekben sem tudta sose megvetni lábát. Ennek egyik oka bizony az ír szetter tenyésztők (tisztelet a kivételnek) és tulajdonosoknak köszönhető. Mintha valami tévedés folytán nem akarták volna tudomásul venni, hogy az ír szetter elsősorban nem kiállítási dísztárgy – noha tény, hogy egy szép ír szetter valóban pazar látvány a ringben – hanem alapvetően vadászkutya. Hiába próbálták és próbálják maroknyian bizonyítani, hogy az ír szetter számára is van hely a nap alatt, annyira kevesen vannak, a küllem és hobbiszetteresek pedig annyira sokan, hogy ez nem győzi meg a szkeptikusokat.
Miért tartják problémás fajtának? Az ok talán azon gazdik hozzáállásában keresendő, akik a selymes, pihe-puha, örökmozgó szetterkölyköt sosem fegyelmezték, sosem terelték akaratát korlátok közé, aztán amikor felnőttként a rá jellemző hanyag bohémsággal azt csinál, amit úri kedve diktál, csak a fejüket vakarják…
A valóságban egy kontrollált, megnevelt ír szetter, fegyelmezett és kellemes kísérő, akivel gazdája nyugodtan megjelenhet bárhol.
Mivel az ír szetter roppant intelligens, gazdájának megfelelni akaró fajta. Éppen ezért nevelése meglepően egyszerű. Mindazonáltal tanítása – vadászkutya lévén különösen – szükséges is, hisz számtalan olyan veszély elkerülhető általa, mely a kutya életét veszélyezteti. A stabilan behívható kutya például nyugodtan szabadon engedhető bárhol, hogy kedvére viháncoljon, mozogjon, hiszen bármikor visszatér gazdája jelzésére.

Saját tapasztalat alapján:
Én a 20 éves tapasztalataimra hagyatkozva írom le a fajtára jellemző tulajdonságokat. Nem tudományosan, csupán a velük élés tapasztalatából.
Ebben a fajtában minden meg van ami egy jó családi kutyára jellemző..
Nagyon szeretnek velünk, köztünk lenni, ha szeretjük, simogatjuk, játszunk velük. Igen, törődni kell velük, beszélgetni, társként kezelni.
Nem csak okos kutyák, de rendkívül intelligensek is. Ha csak egy kutya kell akit kikötsz, akire rá sem nézel egész nap, aki kint ázik az esőben, esetleg olba bújva, ha harci kutyának, vérengző házőrzőnek akarod akkor ne is választ ezt a fajtát. Ha viszont a gyerekeidnek egy jópajtást szeretnél biztonságban, ha egy edzőtársat akivel elmehetsz futni, ha egy vadásztársat akivel elmehetsz vadászni, ha egy kiránduló társat aki szeret veled dombokat-völgyeket szelni, ha csak egy társat keresel magad mellé aki feltétel nélkül szeret, még akkor is amikor rossz a kedved és kiabálsz vagy sírsz, amikor boldog vagy és táncolsz, akkor megtaláltad a neked megfelelő kutyát. Elegancia, nemesség, arisztokrácia, ezek jellemzik az ír szetter külsejét. Jó kedv, vidámság, bohémság, az örök gyerek jellemzők belső tulajdonságaira. Nagy mozgásigényük van, mely több féle képpen is kielégíthető! Szeret nagy mezőkön hosszan futni, erdőben csatangolni órákon át. Az ír szetter vadász kutya, vadászati célokra tenyésztették, ezt a képességét nem tudja levetkőzni, aki kimondottan munkára keresi ezt a fajtát akkor érdemes olyan tenyészetet választani ahol kimondottan ilyen célokra tenyésztenek munkakutyákat. Mára már külön vált a show és munka vonal. Egy tény, az ír szetter minden helyzetben megállja a helyét, ha egy jó családi kutyát keresel akivel sokat tudsz mozogni!
Jó jelző kutyák, csak akkor ugatnak, ha okuk van rá. Sosem szabad egy ír szetter figyelmeztetését figyelmen kívül hagyni. Jó vadász ösztönüknek köszönhetően minden neszt meghallanak. Lehet az állat vagy ember okozta zaj.
Nagyon okosak, gyorsan tanulnak. Az állatovik és iskolák kiemelkedően teljesítő sztárjai. Rendkívül jól alakalmazhatóak terápiás kutyának a megfelelő képzés után, hiszen a hajlam, az alapok nagyon ígéretesek.
Az ír szetter nem túl igényes, kényeskedő fajta. Ápolása egyszerű, elég hetente párszor jól átkefélni és kifésülni zászlóit. Az ír szetter alapvetően egészséges fajta, átlagosan 10-13 évig élnek. A 15-16 év ritka ugyan, de van rá példa. Kevés jellemző betegségük van. Az egyik amit feltétlen meg kell említeni egy közepes és nagytesű kutyánál az a Csípő ízületi dysplasia bővebben alul olvasható róla! A betegség főleg örökletes, viszont a szülők szűrései ellenére ha a hajlam meg van és ezt időben felfedezzük, akkor enyhíthetjük illetve csökkenthetjük a dysplasia mértékét. Feltűnő riszáló vagy X-es csámpázó hátsó mozgásnál azonnal kérjük az állatorvos szakvéleményét.
Segíthetünk a táplálássa is, ezért már 5-6 hónapos kortól javasoljuk a felnőtt kis szemű, vagy kölyök, illetve a 25-27%-nál nem több (inkább kevesebb) fehérje tartalmú tápok etetését. A jól táplált szetter csípőcsontjai épphogy domborodnak és a bordacsontok nem látszanak, ám simogatásnál enyhén érezhetőek.
A tenyésztésről:
Magyarorszságon még nem "túltenyésztett" fajta. Ennek köszönhetően nem un. tömeg cikk, mint egyes népszerűbb fajták, ennek köszönhetően ritkán találkozhatunk szaporítókkal. Aki azonban tőlük vásárol kiskutyát (kevesebbe kerül), ne lepődjön meg, ha idegrendszeri, testi bajokkal találja szembe magát a idők előrehaladtával, illetve sem szőrben, sem pedig küllemben nem lesz olyan szép, mint egy gondosan kiválasztott tenyészpártól született kutyus.
Szigorú tenyésztési szabályok között dolgoznak a hazai tenyésztők. Amennyiben valamelyik szabályzatban foglalt kritériumnak nem felelnek meg, akkor a kiskutyák nem is kaphatnak, esetleg csak másodlagos törzskönyvet vgay még azt sem.
A minőség, az anatómia, a szép küllem mindig szempont egy egy tenyésztésbe vont egyednél. A megfelelő idegrendszer, az egészség, elengedhetetlen egy tenyészpárnál.
A jó tenyésztő midig figyel arra, hogy a kiskutya választásnál a leendő gazdi a neki legmegfelelőbb kiskutyát kapja, aki hozzá illik, az életviteléhez és a körülményeihez. Felhívja a figyelmet a kiskutya hibáira, szavatosságot vállal, leellenőrizhető, lekövethető és mindig elérhető ha a gazdinak kérdése van. Mindig háznál adja át a kiskutyát, vagy ritka esetekben kérésre a gazdi lakóhelyére szállítja. Mindig törzskönyvvel értékesíti az almot, kivételes esetben, alapos indokok miatt előfordulhat, hogy nem váltja ki a törzskönyvet. Ilyenkor is kötelező a chippelés, az oltások és a rendszeres féreghajtás.
Tévedésbe senki se essen, hogy tenyészetben vásárolt kutyának nem lesznek egészségügyi problémái. A látható eltéréseket (köldöksérv, rossz harapás, nem leszálló un. félhere) mindig közli a vevővel és elmondja ezek kezelését. Mivel egyik tenyésztőnek sincs röntgen szeme, vagy ultrahangja, ezért a belső elváltozásokat vagy betegségeket nem tudja kiszűrni, ha egyébként külső látható tünetei nincsenek. Viszont a tenyészetből vásárolt beteg kutya előfordulásának mértéke csekélyebb, és a tenyésztő szavatosságot is vállal, illetve tanácsért is fordulhatnak hozzá a gazdik.

A közepes és nagytestű kutyák előforduló legjellegzetesebb betegsége
A diszplázia

A diszplázia (dysplasia) örökletes kutya betegség, azonban tünetei a korai felismerés esetén a megfelelő életmóddal, táplálással és kezeléssel enyhíthetők.

A diszplázia az orvosi szaknyelvben rendellenes, kóros fejlődést jelent. Az ízületeket alkotó csontvégek, illetve az azokat borító porcfelszínek pontatlanul illeszkednek egy-máshoz. A nem megfelelő illeszkedésből eredően később degeneratív ízületi elváltozások (arthrosis), ízületi ficam (subluxáció), illetve porckopás alakulhat ki a diszplázia típusától és fokozatától függően.

A diszplázia megjelenése, terjedése 

A diszplázia típusú rendellenesség természetes életkörülmények között (pl.: sakál, dingó, farkas), illetve 100 évvel ezelőtt, például a juhász mellett aktívan dolgozó pulinál ismeretlen fogalom volt. A természetes szelekció, a munkateljesítményre való tenyésztői törekvés megfelelő gátat szabott a betegség terjedésének. 

Az utóbbi évtizedekben azonban megváltozott a kutyatartás és tenyésztés mikéntje és miértje.

A „pedigré” tenyésztés, a hozzáértés nélküli „szaporítás”, a kutya fajtájához és igényéhez képest ingerszegény környezet, helytelen táplálás és behatárolt mozgástér (kennel, lakás, szűk udvar) a diszplázia gyors, robbanásszerű terjedéséhez vezetett.

A diszplázia kialakulása

A diszplázia egy örökletes fejlődési rendellenesség, nem szerzett betegség. A diszpláziáért felelős recesszív (lappangó) géneket a kutya már a születés előtt örökli, ám a betegség a születés után közvetlenül még nem mutatható ki. Általában a kölyökkutyák életének korai szakaszában (4-6 hónap) jelentkezik.

A betegség kezdetén (jellemzően néhány hetes korban) az ízületi nedv felszaporodik, amit pár hónapos korban az ízületi tok, illetve az egész ízület ellazulása követ. Minél lazább az ízület, annál pontatlanabb az érintkező ízületi felületek illeszkedése mozgás közben.

A helytelenül illeszkedő ízületekre terhelés alatt többszörös erők hatnak, amik így könnyebben ficamodnak. Ezek a rendszeres részleges ficamok kezdetben ízületi gyulladást, később porckopástporcfelrakódást (arthrózis), ízületi képlet deformitást, valamint a folyamatos fájdalom okozta kímélés miatt izomsorvadást eredményez.

A folyamat az ízület lazaságának mértékétől és a hajlamosító tényezőktől (táplálás, mozgatás) függően károsítja az ízületet és hónapok, évek múltán vezet a röntgenvizsgálattal kimutatható csontelváltozás kialakulásához.

A diszplázia tünetei, megjelenési helye

A diszpláziának egyértelmű, csak erre a betegségre jellemző tünete nincs (biztosat csak röntgenfelvétel alapján lehet mondani), ezért fontos, hogy a „gyanús jeleket” állatorvos értékelje.

 • A hátulsó testfél gyengesége, sántítás, bicegés
 • A kutya nehézkesen áll fel, nem szívesen mozog, hamar elfárad
 • A pihenésből nehézkes indulást követően az ízületek „bemelegszenek” és a mozgás jobbnak tűnik
 • Mozgás során a lábait vagy túl közel, vagy túl távol helyezi a talajra, jellegzetes „kacsázó” járással
 • Futás, ügetés közben a hátsó lábak nem felváltva, hanem nyúlugrás szerűen egyszerre érnek földet
 • Séta közben a kutya lépései alatt kattogó hang hallható

A diszplázia formáit tekintve megkülönböztetünk

A diszplázia fokozatai

Fontos tudni, mikor diszpláziás kutyáról beszélünk, megkülönböztetünk:

 • Tenyésztési szempontból diszpláziás kutyát(a betegséget ugyan hordozó és örökítő, nem megfelelő ízületi felépítésű (röntgennel is igazolható), de tünetmentes, gyógykezelésre nem szoruló kutya)
 • Klinikailag diszpláziás kutyát(a betegséget hordozó és örökítő, nem megfelelő ízületi felépítésű (röntgennel is igazolható), a betegség miatt mozgászavarral járó, sánta, kezelésre szoruló kutya)
A diszplázia fokozatai elsősorban a tenyésztői értelemben vett diszpláziával kapcsolatban felmerülő kifejezés. Európában így Magyarországon is az FCI (Federation Cynologic Internationale) ajánlások alapján, öt fokozatot különböztetünk meg. Bővebb információt a diszplázia fokozatairól itt  olvashat.

Diszplázia szűrés

Diszplázia szűrővizsgálatra jellemzően két esetben kerül sor.

 • A kutyánk mozgászavara miatt, mikor az állatorvos a mozgásszervi vizsgálat alapján diszplázia szűrést javasol.
 • A kutya csípőízületének vizsgálata miatt végzett előszűrés, illetve a kutyatenyésztéshez szükséges végleges diszplázia szűrés miatt

Diszplázia előszűrést 6 hónapos kor környékén érdemes végezni. Bár ekkor még a csípőízületek fejlődése nem fejeződött be, a súlyos esetek már kiszűrhetők, ami a kutya tenyésztése, táplálása, illetve terhelhetősége szempontjából lényeges.

A végleges, törzskönyvbe is bejegyezhető igazolás fajtától, illetve az adott fajtaklub előírásai alapján változik, de jellemzően 12-24 hónapos kor. A végleges szűrési igazolás megléte az etikus kutyatenyésztés alapfeltétele.

Ne feledkezzünk meg róla, hogy a könyökízületi (elülső végtag) diszplázia majdnem ugyanolyan gyakori, mint a csípőízület diszpláziája. Ezért ha csípő szűrésre visszük a kutyánkat, egyúttal kérjünk könyökízületre is diszplázia szűrést. Ráadásul egy bódításban megoldható a két szűrés, és kisebb kockázattal/költséggel jár, mintha később, külön vissza kellene menni könyökszűrére is.

A diszplázia kialakulásának és lefolyásának enyhítése

A kölyökkutya fejlődésének egyik legfontosabb területe, a csontok és ízületek megfelelő fejlődése. A későbbiekben ez ad egészséges, erős vázat a belső szerveknek, illetve az izomtömegnek. Az első 3 hónap fejlődési dinamikája meghatározó a későbbi stabil csontváz és izomzat kialakulásához.

A kölykök elválasztásától (4-8 hetes kor) kezdődő helytelen (túlzott, de csontépítő anyagokban szegény) táplálás, párosítva a kutya fajtájához és mozgásigényéhez képest ingerszegény környezettel és behatárolt mozgástérrel, jelentősen megnöveli a diszplázia kialakulásának esélyét, illetve lefolyásának súlyosságát.

A fentiek ismeretében nagyon fontos a kölyökkutyák helyes táplálása, valamint a megfelelő mennyiségű és minőségű, fizikai és szellemi mozgatása. Igazság szerint bármilyen korú is a kutyánk, ezeket nyugodtan tekinthetjük alapkövetelményeknek az egészséges életükhöz.

A növekedés, illetve életük bármely szakaszában a kutyánál tapasztalható mozgásszervi probléma esetén ajánlott mihamarabb szakorvoshoz fordulni. Amennyiben az orvos diszpláziát diagnosztizál, a súlyosság és előrehaladottság függvényében változnak az alkalmazható megoldások. Erről kérjünk bővebb felvilágosítást a vizsgáló orvostól.

A diszplázia kezelése

Bármilyen diszplázia minősítést is kapott kedvencünk, sokat javít állapotán, amennyiben:

 • Testsúlyát a fajtára jellemző ideális szinten tartjuk, a megfelelően átalakított diszpláziás táplálkozás, illetve kielégítő mozgásprogram segítségével. Azonban fontos, hogy a kölyök mozgatása során kerüljük a túlterhelést, azaz ha elfárad, ne erőltessük a mozgást. Mindemellett a mozgásszegény életmód sem jó, mert a farizomzat, és a csípőízületek normális fejlődése igényli a megfelelő mozgást.
 • Nem szteroid típusú, gyulladás és fájdalomcsillapító hatású, természetes porckopásgátló anyagokban gazdag táplálékkiegészítőt adunk neki, mint például a K9 FullFlex™.

Enyhe diszpláziás tenyésztői minősítés esetén nem árt tudni, hogy ez nem számít kifejezetten rossznak. Ezzel még az adott fajtánál tenyésztésre is javasolt lehet a kutyánk és tünet nélkül leélheti az életét is.

Az időben észlelt, középsúlyos esetek nagy részénél a fiatal korban felfedezett betegség további súlyosbodása csökkenthető a különböző gyógyszeres, vagy táplálékkiegészítő kezeléssel, illetve a megfelelően átalakított táplálkozás és mozgásprogram segítségével.

A súlyosan diszpláziás eseteknél is léteznek különböző hagyományos (modern műtéti eljárás) illetve alternatív (arany golyó beültetés (GBI)) megoldások, melyek nagymértékben javítják kedvencünk állapotát.

kutya helyes táplálásával, mozgatásával, megfelelő táplálékkiegészítővel a diszplázia kialakulásának esélye, illetve a már meglévő tünetek súlyosbodása nagy mértékben csökkenthető!

A diszplázia elkerülése érdekében az egyik legfontosabb teendőnk a megelőzés.


K9 FullFlex™

Porckopás gátló anyagokban, glükozaminoglikánban(GAG) és kondroitin-szulfátban gazdag táplálékkiegészítő.

K9 FullFlex™ a benne található immunerősítő gyógygombákon (K-9 Immunity™) kívül nagy mennyiségű és jó minőségű, kifejezetten az artikulációk (a kötőszövetek, a porcok és ízületek) regenerálására és egészségesen tartására szolgáló, természetes anyagokat tartalmaz.

Alkalmazási területek

 • A nagytestű, gyorsan növő kutyafajtáknál kölyökkortól a csontok, porcok, inak táplálására, védelmére, az általános mozgás-képesség javítására.
 • Verseny-, és munkakutyáknál az ízületekre és kötőszövetekre ható fokozott fizikai igénybevétel hatásainak enyhítésére.
 • Tenyésztőknek, a fajtajegyeket leginkább magukon viselő egyedek csontrendszerének (tartásának) egészséges fejlődéséért.
 • Idősödő kutyáknál a kötőszövetek rugalmasságának és erejének megőrzésére, a természetes kopások késlelteté-sére, a kutyák mozgékonyságának megőrzésére.
 • A kötőszövetek (csont, porc, ízület, stb.) sérülése, gyulladása, valamint a különböző ortopéd sebészeti beavatkozások kiegészítő kezelésére, a regenerációs időszak lerövidítésére és a fájdalom csökkentésére.
 • A nem megfelelő tartási, illetve táplálási mód, a korosodás következtében kialakult, vagy a fajtára jellemző betegségek (arthritisosteoarthritiskülönböző típusú diszpláziák, stb.) megelőzésére, kezelésére, tüneteik enyhítésére...........
Nézzék meg írásomat a Petissimo oldalán is: https://magazin.petissimo.hu/fajta/ir-szetter

Vissza az oldal tetejére

Ír szetter, szetter, ír szetter kiskutya, ír szetter kutya, szetter kutya, ír szetter kölyök, írszetter kölyök, ír szetter kiskutya, ír szetter kiskutya, eladó ír szetter, ír szetter eladó, kölyök eladó, eladó ír szetter kölyök kutya, eladó ír szetter kiskutya, eladó ír szetter, ír szetter eladó, ír szetter baba, ír szetter